Tekst oglasa

Majka -Birman (Birmanska mačka, Burmanska mačka) – ako želite mačku koja će po karakteru ličiti na psa, onda je ovo pravi izbor. Ovo je veoma druželjubiva mačka, veoma blage naravi i izuzetno inteligentna. Izgleda kao dugodlaka verzija sijamske mačke, ima izrazito plave oči i upečatljive bele šape. Voli da komunicira sa ljudima, ali na mnogo tiši način za razliku od Sijamske mačke. Voli dosta da se igra i da uči raznorazne trikove. Veoma voli društvo, pa se vrlo dobro snalazi u društvu sa drugim životinjama. Ovo nije mačka koja voli da se pentra po vašim policama i da se kači za zavese, tako da ćete je načešće naći na zemlji tj. podu. Krzno zahteva minimalnu negu. Imaju težnju ka gojenju pa povedite računa o njihovoj ishrani.
Sveta birmanska spada u grupa poludugodlakih mačaka zajedno sa kod nas već poznatim ragdolom i mejnkunom.Veoma je stabilnog i delikatnog karaktera, potpuno navikunta na život u stanu.Skoro bez izuzetka se čvrsto vezuje za jednu osobu koju prati u stopu kao pas. Odlično podnose druge mačke u kući kao i pse i generalno nisu sklone konfliktima. Održavaju se lako i obožavaju dnevno češljanje što je sasvim dovoljno za održavanje njihovog krzna u dobrom stanju.U ishrani su dosta probirljive ali, uz dobru hranu, nisu sklone ozbiljnijim zdravstvenim problemima.
Sveta birmanka je jako druželjibiva i apsolutno ne podnosi samoću. Svi ozbiljni odgajivači preporučuju da se birme drže najmanje u paru, a sasvim je prihvatljivo da druga mačka bude i neke druge rase ili domaća.Kao društvo, kad vlasnik mačke ode od kuće, može da posluži i pas ako se, naravno, prethodno sa sigurnošću utvrdi da je izmedju njih uspostavljeno pravo prijateljstvo.
Otac -Sijamska mačka – prave galamdžijka među mačkama, vodi poreklo iz Sijama (današnji Tajland), gde je poštovana u budističkim hramovima, kao i na dvoru sijamskog kralja. U Evropu stiže u drugoj polovini 19. veka, a u Ameriku početkom 20. veka. Veoma su glasne, zvuče kao beba koja plače i umeju da budu izuzetno otvorene i zahtevne, te ne može baš svako da živi sa njima. U stanju su da satima „vode razgovore“ sa vama ili pak same sa sobom. Razlozi za te višesatne razgovore mogu biti različiti: glad, nedostatak pažnje ili bilo šta drugo što je izazvalo njihovo negodovanje. Šta god da je razlog njihovog nezadovoljstva, one će vam dati do znanja i to najvišim tonom svog hrapavog glasa. Izuzetno su živahne i privržene, aktivne, energične, društvene, znatiželjne i pričljive. Mogu živeti između 18 i 20 godina. Imaju veoma snažan karakter i njihovo prisustvo u kući se uvek oseća. Nekada znaju da se ponašaju agresivno, naročito ukoliko radite nešto što nije po njihovoj volji ili ne radite ono što bi one želele. Vole pažnju i društvo, pa nije preporučljivo da ih dugo ostavljate same. Dobro se slažu sa drugim mačkama, ali i sa psima. Veoma su inteligentne i mogu da nauče dosta trikova. Obično se vežu za jednu osobu i pružaju joj ogromnu količinu ljubavi. Sijamske mačke imaju kratko, svilenkasto krzno bez poddlake, pa je njegovo održavanje vrlo jednostavno i lako.
Od ove dve rase nastaje nova tako da su ovi macici ustvari
Tonkinška mačka je novi naziv za staru pasminu - drevnu „bakarnu mačku“ Šijama (današnji Tajland).
Tonkinška mačka nosi jedan sijamski (cs) gen i jedan burmanski (cb) gen, a njena telesna obeležja čine prelepu mešavinu dveju roditeljskih karakteristika - manje je koščata i elegantna od sijamske, ali je snažna i prilično čvrsta, poput burmanske, uz karakterističnost živahne i privržene prirode orijentalnih pasmina.

Sijamsko-burmanskim ukrštanjem dobijaju se isključivo tonkinški mačići, ali parenjem dveju tonkinških mačaka dobiće se, u proseku, dva tonkinška i dva druga mačeta - jedan sa burmanskim i jedan sa sijamskim bojama neznatnih razlika između evropskih i američkih burmanskih mačaka, evropske tonkinške mačke obično su malo više koščate od svojih severnoameričkih srodnika.

Macici krajem avgusta pune 2 meseca, bice ocisceni od parazita i spremni za prvu vakcinu.

Trenutno je u leglu ostalo 4 zenska maceta

Saveti pri kupovini

Molimo pročitajte ove savete pre nego sto kupie ljubimca, takodje bi trebalo da pročitate naš članak o sigurnoj kupovini :

 • Nikada ne saljite pare u napred ukoliko nemate nekakvu garanciju da ce prodavac da ispoštuje vaš dogovor.
 • Ukoliko ljubimac poseduje rodovnik obavezno ga tražite na uvid.
 • Postoje prodavci koji na oglasu napišu da imaju rodovnik a kada odate kod njega on vam kaže da još nije izvadio. U tom slučaju NEMOJTE da platite punu cenu za Psa ili Mačku ukoliko vam prodavac ne da svu dokumentaciju pri preuzimanju ljubimca.
 • Kada idete kod prodavca da vidite stence, zapamtite okolinu i potrudite se da idete u društvu nekog prijatelja.
 • Neki prodavci će želeti da znaju nešto o vama.
 • Uvek tražite da vidite roditelje ljubimca kojeg kupujete jer...

 

Ljubimci koji su masovno odgojeni samo za prodaju, bez dovoljno pažnje i kvaliteta u odgoju često...

 • Imaju neke urođene bolesti koje se pokažu kasnije
 • Imaju problema sa temperamentom
 • Teško ih je trenirati i socijalizovati
 • Nisu navikli na zivot u porodicama
 • Imaju fizičkih defekata
 • Dobro razmislite pre kupovine ljubimca, nemojte da vam razlog za kupovinu bude samo to što vam je žao ljubimca
 • Postoje ljudi kojima je trgovina ljubimaca unosan posao, kupovinom od ovakvog čoveka vi samo podržavate to što on radi, za svakog ljubimca kog vi kupite on ce da nađe novog za prodaju
 • Ukoliko kupujete mladog psa, obavezno od vlasnika tražite zdravstveni karton koji se dobija prilikom prve vakcinacije šteneta jer je to jedini dokaz da je pas vakcinisan

 

U interesu vam je da kupite zdravog ljubimca, kako zbog vas samih tako i zbog vašeg kućnog budžeta
Pošaljite link prijatelju

Prijavi Oglas Administratoru

Kontaktiraj Prodavca

Molimo vas da se ulogujete ili registrujete, da bi kontaktirali prodavca.

 
© 2013 Njuska - Sva prava zadržana Izradaj sajta Inspect Element